26.9.2021

Shumicon Online 2021

 Äiti auta, päätä särkee--

Shumicon Online tuli, oli ja meni. Toimin kyseisen härdellin pääjärjestäjänä, ovenavaajana ja slidejen vaihtajana cossikisan aikana. Kokemus oli palkitseva ja ainakin seuraavan päivän väsymys menisi täysin ihan normaalimuotoisen conin jälkeisestä rappiosta.

Shumiconistahan tuli online-tapahtuma samasta syystä kuin monesta muustakin, eli iki-ihanan koronayden vuoksi. Monesta muusta tapahtumasta poiketen Shumicon ei yhtäkkiä hypännyt fyysisten conien järjestämisestä striimimaailmaan. Täysin uutena tapahtumana Shumiconilla ei tietenkään ollut jo olemassa "kirjastoa" aiemmista ohjelmanpitäjistä saatika kredibilitettiä jolla sellaisia houkutella online-versioon. Kun ohjelmahaku ei (odotetusti) tuottanut tulosta, päätettiin ryhtyä kysymään suoraan mielenkiintoisilta tahoilta haluaisivatko he tehdä ohjelman striimiin. Ohjelmaa pitävät saivat itse valita tuottavatko tallenteen, joka pyöritetään striimissä sellaisenaan, vai tekevätkö ohjelmansa livenä. Striimiin päätyi loppujen lopuksi AG, Fandominat ja Usvalapsi, ja ainakin liveyleisön reaktioista päätellen ohjelmat olivat mieleisiä. Ohjelmat ovat edelleen nähtävissä striimin tallenteessa YouTubessa.

 Shumicon Onlinen ohjelmakartta

Jossain kohtaa kesällä (lienikö edes kesällä, en enää tiedä, mitä on aika??) Shumille tuli viestiä YLEltä. YLE kyseli halukkuuttamme olla osana heidän erityisohjelmaansa, jossa YLE kiertää ympäri Suomea erilaisissa tapahtumissa. Kukaan ei nähnyt asiassa ongelmaa, joten toivotimme YLEn tervetulleeksi kuvaamaan studion menoa tapahtumapäivänä. Kyseisen ohjelman pääsee näkemään (johonkin päivään asti) YLE Areenassa. Shumiconia näkee kohdassa 1:08:53.

Oliko kohtalon ivaa, että YLEläiset tupsahtivat kuvaamaan juttujaan juuri sillä hetkellä kun kaikki muukin säätö oli parhaimmillaan? Kenties, mutta siitäkin selvittiin, joskin muutaman ärräpään saattelemana ja parin suklaakonvehdin voimalla. Tilannetta kuvaillakseni, seisoin siis studiossa toisessa kädessäni puhelin, jonka kautta järjestelin etäyhteyttä ohjelmanpitäjälle, ja toisessa kädessäni kaukosäädin jolla vaihdoin kuvia ruudulla haastateltavien selkien takana, samalla kun YLEn toimittaja ja kuvaaja tekivät haastatteluaan. Oikein mallikasta multitaskausta!

Muutamia huvittavia kompasteluja (kuten jonkin mikin päällä olemista väliaikoina, hubsista keikkaa) lukuunottamatta ShumiOnline meni aikas hyvin, etenkin huomioon ottaen että striimitiimiä lukuunottamatta kukaan vastaavista ei ole tehnyt yhtäkään lähetystä ennen!