30.11.2020

Cosplay, tuo opiskelijapoikien kulttiharrastus!

27.11. yksi jos toinenkin suomalainen cosplayharrastaja pääsi hieraisemaan silmiään ja heristämään korviaan, kun Suomen Yleisradio julkaisi 4 minuuttisen loppukevennysosuuden 12-vuotiaasta cosplayharrastajasta Pieksämäeltä.

Ylen aamussa nähty video alkaa lupaavasti paikkansa pitävällä kuvauksella siitä mitä cosplay on (pukeutumista fiktiivisiksi hahmoiksi), mutta jo 10 sekunnin kohdilla päästään kurvaamaan suoraan metsään. Uutisankkuri kertoo cosplayn olleen "--aluksi opiskelijapoikien puuhaa mutta nyt myös teinitytöt ovat ottaneet sen omakseen. Ja tottakai kun cosplayta harrastaa, pitää harrastus jakaa sosiaalisessa mediassa. Nyt tosin myös täällä ihan perinteisessä mediassa". 

Intron jälkeen siirrymme toimittajan luokse Mikkeliin, missä hän on tapaamassa 12-vuotiasta harrastajaa sisätilatorin portaikon alla koska "--koska tämä on se paikka missä harrastaja kaveriporukkansa kanssa aina hengailee". Ruudun alalaidassa näemme tekstin "Myös tytöt innostuneet cossauksesta". Harrastaja istuu lattialla seinään nojaten ja toimittaja pyytää häntä kertomaan "--mitä tähän sun cosplayharrastukseen kuuluu".

Mistäköhän tässä edes aloittaisi oikaisun. Cosplay ei koskaan ole ollut "alunperin opiskelijapoikien harrastus" saatika erityisen suosittu harrastus miesten keskuudessa. Jos välttämättä ruudulle oli saatava naseva "ennen x, nyt myös y" lausahdus, niin oikea muoto olisi ollut "naisvaltainen harrastus kiinnostaa nyt myös poikia", ei toisinpäin. Tarkasteleepa cosplayta Suomen sisäisesti tai maailmanlaajuisessa skaalassa, niin kyseessä on erittäin naisvaltainen harrastus, aina cosplayn alkuvaiheista nykypäivään asti.

Myös ilmaisu "nyt tosin myös täällä ihan perinteisessä mediassa" on harhaanjohtava, sillä cosplay on ollut useita kertoja edustettuna perinteisessä mediassa*. Yle itse lähetti ensimmäisten Cosplayn SM-kilpailut suorana lähetyksenä televisioon ja Yle Areenaan vuonna 2015 ja jopa kolmesta eri vuosina Suomea World Cosplay Summitissa edustaneesta kisatiimistä on tehty artikkelit (Päivi ja Satu Asikainen, Ilona sekä Aino Peltokoski & Kaisa Sarvela). Pelkästään Ylen omista uutisista on löydettävissä cosplaykirjoituksia ainakin 30 kappaletta vuosilta 2009-2020. Kaikki ylempänä sekä alempana listatut artikkelit myös löytyvät hakemalla "cosplay suomi uutinen" Googlesta, eli mistään vaikeasti löydettävästä sisäpiiritiedosta ei ole kyse. Osa löytyneistä artikkeleista jopa puhuvat cosplaysta normaalia "nuoret valtasivat kaupungin hassuissa asuissaan" tyyliä huomattavasti asiallisemmin.

Ylen aamussa näytettyä videohaastattelua seurasi kirjoitettu artikkeli Ylen sivuilla, jota on muokattu julkaisun jälkeen. Alla kuvakaappaus osasta artikkelissa (ennen useamman henkilön lähettämiä oikaisupyyntöjä ja tehtyä oikaisua):


Toimittaja ilmoitti vastauksessaan yhteen oikaisupyynnöistä sekä julkisessa kommentissa Facebookissa lukeneensa Tampereen yliopiston julkaisemaa Pokemonin perilliset. Japanilainen populaarikulttuuri Suomessa -tutkimusta vuodelta 2009. Tutkimukset ovat toki hyviä lähteitä mutta ainakin yleensä on lähteeksi valitaan tutkimus joka käsittelee oikeaa aihetta. Cosplay kun ei ole japanilaista populaarikulttuuria vaan oma, erillinen harrastuksensa. Toimittaja myönsi sekoittaneensa vahingossa kaksi eri harrastusta ja huomaamista seurasi yllä nähdyn kappaleen muuttaminen muotoon: "Cosplay tuli Suomeen pari vuosikymmentä sitten. Pienen porukan kiinnostuksen kohteena alkanut harrastus alkoi vähitellen levitä."

En kritisoi sitä, että toimittaja halusi omien sanojensa mukaan tehdä artikkelin nimenomaan "-- tämän hetkisten teinityttöjen arkisesta cossaamisesta, jossa kuvat ja videot ovat olennaisia". Uusia näkökulmia on hyvä tuoda vanhojen kunnon "värikkäät nuoret valtasivat kaupungin heh höh" uutisointien kylkeen, mutta siitä huolimatta kyseinen artikkeli ei päässyt oikeastaan mihinkään valitsemansa näkökulman kanssa. Artikkelista tai videosta ei esimerkiksi välity lainkaan se, miksi juuri TikTok on niin suosittu nuorempien cossaajien keskuudessa ja mitä he oikeastaan tekevät cossit päällään. Pelkkä lause "--tanssii ja laulaa äänettömästi taustamusiikin tahtiin--" on melko karsittu tapa ilmaista mitä cossaajat TikTokissa tekevät.

Pähkinänkuoressa: tyypillisesti cosplayTikTokeissa lipsyncataan eli liikutellaan omia huulia laulamista simuloiden sekä elehditään, joskus hahmolle ominaiseen tapaan ja joskus ei, ja koko kokonaisuus editoidaan itse TikTokin sisäisellä videomuokkausohjelmalla ja julkaistaan kaikkien nähtäville TikTokissa (sekä mahdollisesti muissa cossaajan sometileissä). Myös TikTok collaborationit eli yhteistyöt ovat yleisiä. Collabeissa kaksi tai useampi TikTokkaaja esiintyvät yhdessä, videoimalla itsensä ja sitten yhdistämällä kaikkien osallistuneiden klipit yhdeksi kokonaisuudeksi. Joskus sama cossaaja saattaa esittää useammankin hahmon samassa TikTokissa.

Muutama esimerkki cosplayTikTokeista, jotka on tehnyt cossaaja Ninnu:


Vaikka toimittaja kävikin korjaamassa artikkelia ja lupasi kommentissaan, että myös tv- ja radioversiot oikaistaan, on tämäkin tapaus valitettavasti hyvin selkeä osa jo vuosikymmen sitten tunnistettua jatkumoa. Cosplay on nähdään edelleen "kivana puuhasteluna, missä opitaan kädentaitoja" ja "saadaan ystäviä", eikä itseisarvon omaavana harrastuksensa siinä missä urheilulajit puoletaan ovat suoraan arvokkaita. Tuskin tulee vastaan päivää, että toimittaja samanlaisella huomaamattomuudella haastattelee 12-vuotiasta jääkiekkojoukkueen pelaajaa, saatika että kyseinen haastattelu aiheuttaa keskustelun jääkiekkoharrastajien keskuudessa ja johtaa oikaisupyyntöihin virheellisten, haastattelussa esitettyjen faktojen vuoksi.

--------------------------------------

*Esimerkkejä cosplay-aiheisista artikkeleista, henkilöhaastatteluista ja muita otoksia perinteisessä mediassa:


Cosplay-harrastajien tapaaminen myytiin loppuun 6 minuutissa – "En ihmettele", 2016, Inka Töyrylä

Katso, miten Topias Kanto muuttuu supersankari Doctor Strangeksi – "Cosplay ei tunne sukupuolta, ikärajaa tai rajoja", 2019, Anni Tolonen

Cosplay on muutakin kuin hassuissa vaatteissa poseeraamista, 2015, Ilona Suuronen

"Ei ole mikään pakko pukeutua paljastavasti" – yksi Suomen parhaista cosplay-harrastajista on opettaja, 2014, Veli-Pekka Hämäläinen

Miekkoja, nahkaa, peruukkeja – cosplay-kisaajat pukeutuivat Helsingissä pelien ja elokuvien suosikkihahmoikseen, 2019, Henri Kärkkäinen