28.4.2023

4 vuotta cosplayta Assemblyillä

Tuntuupa rehellisesti oudolta lukea sanat "4 vuotta" tuossa otsikossa mut noh, lähes 3 vuotta pandemiaa tekee jänniä.

Ne jotka tietävät, tietävät ja ne jotka eivät, tietäkööt nyt; Assemblyjen käytännössä tyhjästä rakennetut cosplaykilpailut ovat siis vuoden 2019 Summereilta asti olleet meikämandoliinin käsialaa. Ajattelin valottaa kisojen tarinaa, sillä tajusin etten ole kirjoittanut lauseen puolikastakaan asiasta yhtään mihinkään 😂 Joten korjataan tilanne!

Assembly Summer 2019, cosplay palaa ohjelmistoon

Summereille 2019 ei ollut alunperin suunnitelmissa mitään cosplayaiheista, vaikka assyläisten riveistä löytyi silloinkin useita cossaajia. Vahinkohan tapahtui sillä viisiin, että hyväuskoisena hölmönä avasin suuni kysyen vuoden 2012 kisojen järjestelyistä, joista olin lukenut vuosia aiemmin Ilonan blogista. Hetkeä myöhemmin oli nakki nakitettu ja piti alkaa kasaamaan kisakonseptia, jolle olisi oma slotti päälavalta. Aikaa tapahtumaan taisi olla 4kk ja meikällä kokemusta assyistä tasan kahden tapahtuman verran ja molemmat niistä aivan muualta kuin päälavan läheisyydestä.

Halusin Assyjen kisoihin samaa fiilistä, joka niillä ainakin vähäisten videotallenteiden perusteella oli ollut; kisaajilla mahdollisuus esiintymiseen, mutta myös puvut arvioitaisiin. Lisäksi sisällytin photoshoot-kategorian, koska Assyillä on perinteisesti ollut aina jonkinlainen photocompo (competition), joten ajattelin sen toimivan cosplaynkin puolelle. Asetin varmuuden vuoksi (eli ohjelman pitkittymisen estämiseksi, joka assyilla on vähän tapana etenkin turnausten kanssa) esityksille 30 sekunnin rajan eikä esitysten välissä pysähdytty erikseen poseeraamaan. 

Eipä siinä, 30 sekunnin esitys kelpasi 6 rohkealle kisaajalle, kukaan ei pudonnut lavalta ja kuvatkin näkyi screenillä! Harmillisesti kuitenkin cosplayn slotti napsahti perjantaille, sillä lauantai oli jo bookattu täyteen. Tästä huolimatta yleisöä kuitenkin riitti, jopa enemmän kuin mitä katsomoon mahtui, eli ainakaan ei tarvinnut huolehtia etteikö kisoja voisi järjestää uudestaankin. Koska Summerien ja Winterien väliin jää aina melko vähän aikaa, sovin seuraavat kisat vasta Summereille 2020. Winterit 2020 järjestettiin kyllä, mutta noh, eiköhän me jo tiedetä mitä maaliskuussa 2020 kävi..

Assembly Summer 2019 kisat


Assembly Online eli miten ihmeessä mä saan nää kaikki mahtumaan tohon studioon??

30 sekuntia tuntui turhan lyhyeltä ajalta esitykselle ja myös katsojilta oli tullut saman suuntaista palautetta kisaan liittyen, joten esitysten aikarajaa nostettiin yhteen minuuttiin. Suunnitelmissa oli myös ottaa poseeraukset kisaajilta esitysten väliin, sillä katsojia oli harmittanut ettei pukuja saanut ihasteltua lainkaan esitysten jälkeen. However...

Summerit 2020 peruttiin, ja tilalle rakennettiin etätapahtumakonsepti Assembly Online. Koska kisaajia oli ja jonkin verran myös striimitiloissa löytyi käytettäviä neliömetrejäkin, päätettiin Summerien kisat vetää striimissä. Tai no, muutaman käänteen kautta tietenkin, sillä tekijänoikeuksin suojattua audiota ei voi soittaa Twitchiin.. :D

Twitchin rajoitteita kierrettiin siten, että kisaajista kuvattiin hahmouskolliset videointrot (jotka siis kuvattiin JA editoitiin samana päivänä ennen livelähetystä), jotka pyöritettiin striimiin ennen kuin kisaaja käveli juontajan haastatteluun. Esitykset audioineen ladattiin Youtubeen erillään muusta lähetyksestä.

Onlinen kisojen jälkeen päädyin tuomaripalautteiden osalta järjestelyyn, että yhtäkään palautetta ei anneta kasvotusten, vaan kaikki annetaan jälkikäteen kirjallisena. Päivästä tulee yksinkertaisesti aivan liian pitkä, jos kisojen jälkeen yritetään järjestää vielä aikaa palautteille.

Assembly Online 2020 kisatAssembly Winter 2022 eli mitenkäs tätä lavaproduktiota ajettiinkaan..

Pitkän tauon jälkeen oli vihdoin aika oikeiden, fyysisten Assyjen ja sen mukana lavalla järjestettävien cosplaykisojen. Cosplay sai kunnollisen tilan pukuhuonetta varten ja kisa sijoitettiin lauantaille. Kaikki näytti lupaavalta, tulevaisuus suorastaan valoisalta. Kunnes selvisi, ett lava oli pienempi kuin Summereilla 2019 ja kokonaisuutena myös aivan erilainen; avoimen permantokatsomon tilalla oli verhoilla rajattu nouseva katsomo, missä oli vain noin 500 istumapaikkaa. Summereilla 2019 pelkästään permantopaikkoja oli noin 1000, puhumattakaan niistä katsojista, jotka raahasivat oman konetuolinsa tai jäivät katsomaan kisoja seisten. Istumaan pääsi siis nyt huomattavasti vähemmän porukkaa, eikä kisaa voinut edes katsoa kauempaa seisten, koska verhot olivat edessä. Pystyin jo näkemään sen valitusvyöryn joka seuraisi, jos kisoja ei saisi katsottua jostain väistökatsomosta.

Apuun tuli lopulta Securitaksen messuosasto, missä heillä oli kookkaampi screeni jo valmiiksi omassa käytössään. Screenille heitettiin pienellä viiveellä kisojen striimi ja ainakin ihmismäärästä päätellen kisoja pystyi seuraamaan hätäisesti kasatulla sivukatsomosetupilla jotenkuten.


Ainoana oikeana harmina kisatallenteessa on kisaajien audion puute. Koska kisat striimattiin suorana Twitchiin, oli esitysten audiot jätettävä pois. Twitch ei ole tunnettu kovin suopeana valtiaana, vaan päinvastoin aikamoisena mielivaltaisena tyrannina, joka napsaisee kanavan permabänniin jos siellä soi liikaa muiden omistama musiikki.

Assembly Winter 2022 kisat (Twitchissä)

Assembly Summer 2022, yleisö saa äänen

Summereille 2022 tuli useampikin uudistus samalla kertaa; nyt kisaamaan pääsi 2-5 henkilön ryhmissäkin, ja yleisöllä oli mahdollisuus äänestää Yleisön Suosikkia kisojen aikana. Muutoin säännöt pysyivät tismalleen samoina kuin aiemminkin; jokainen esiintyy max 1 minuuttisen esityksen, mutta vain pukua arvioidaan.

Assyilla on ollut vuosia compojen käytössä oma, erillinen äänestysjärjestelmänsä nimeltä Partyman. Partymania käytettiin myös Photoshoot-kategorian äänestykseen vuonna 2019, mutta muistikuvat järjestelmästä olivat parin vuoden tauon jälkeen jo jonkin verran häilyvät. Järjestelmä kuitenkin otettiin kisoihin käyttöön yleisöäänestystä varten, vaikka se oli allekirjoittaneellekin aikamoinen häröpallo (enkä edes tehnyt mitään admin-jutuista itse 😂!) Yleisestä jäykkyydestään ja miljoonista pakollisista kentistään huolimatta edes jotkut katsomossa löysivät tiensä äänestämään, ja Yleisön Suosikki saatiin palkittua!

Ryhmäkategoria jouduttiin perumaan toisen ryhmän estyessä, mutta osallistumassa olleet ryhmät saivat tulla kisaamaan samalla kokoonpanolla halutessaan Wintereille 2023. Tallenteeseenkin saatiin esitysten audiot mukaan, vaikka se olikin vähän epäsynkassa!

Assembly Summer 2022 kisat

Assembly Winter 2023 eli väkeä todellakin riitti

Winterit ovat lähtökohtaisesti ne pienemmät Assyt, aina lanipaikkojen määrästä Expo-alueen ja lavojen kokoon. Sama päti Wintereihin 2023 ja lavasetup oli lopulta melko pieni suhteessa siihen, että sillä piti esiintyä 3 eri artistia (2 räppäriä ja DJ) sekä vetää cosplaykilpailut. Erona aiempiin kisoihin oli esitykset ja palkintojenjaon erottanut CMV-näytös, johon 3 eri CMV-ryhmää lähettivät teoksiaan sekä Parhaan Esityksen palkinto, jonka tuomarit saivat antaa kenelle tahansa kisaajista.

Winterien kisaan löysi Summerien ryhmien lisäksi 2 muuta ryhmää, eli lopulta kisaajia nähtiin yhteensä 8, neljä yksilöä ja neljä ryhmää. Loppujen lopuksi päivän aikataulun edetessä tuli todettua että tämä on oikeastaan aika optimi määrä, sillä tavallisten kisaajavalokuvien lisäksi jokainen yksilö ja ryhmä kävivät kuvattavina recap videota varten.

Summerien yleisöäänestys edelleen takaraivossani tuumailin tovin, miten oikein tehdä yleisöäänestys niin, että se on sekä äänestäjälle että minulle helppo ja selkeä. Lopulta (kiitos kisaajien kärsivällisen tuen) yleisöäänestys tehtiin Google Formsilla, johon vaaditiin Google-tilillä sisäänkirjautuminen tuplaäänien minimoimiseksi. Joku hulluhan voi tottakai kirjautua ulos ja uudestaan toisella tililllä sisään äänestääkseen uudestaan, mutta siinä saa jo olla oikeasti vahva tahtotila läsnä. Järjestely toimi moitteettomasti; pystyin seuraamaan minuuttitarkkuudella äänien jakautumista ja kipittämään grafiikkapöydän äärelle kertomaan, kenen slide pitää heittää playlistiin kun yleisön suosikkia palkitaan. Kerrankin jotain, mikä ei aiheuta yhtäkään yllätystä!

Kisaajien recapvideo

Kuten sanottua, koska Winterit ovat se pienempi tapahtuma, olivat nytkin lava ja sen katsomo molemmat lähtökohtaisesti pieniä kooltaan. Siitäkin huolimatta, että osasimme odottaa jälleen isoa yleisöä cosplayn äärelle, tuli kuitenkin yllätyksenä se, että suurin osa ei päässyt kisan alkaessa enää istumaan, sillä cosplayta edeltänyt turnaus jatkui yliajalle, eivätkä sen katsojat tietenkään tahtoneet poistua paikoiltaan ennen voittajan julkistamista.


Huiman hyvä näkymä nousevan katsomon viereltä..

Jälkikäteen katsojilta kantautui useitakin lausuntoja, että "seisomakatsomo" ei paitsi nähnyt kunnolla lavalle, myöskään erityisemmin kuullut mitä lavalla tapahtuu, koska ääni oli tottakai suunnattu pelkästään permannon ja nousevien katsomojen suuntaan eikä lainkaan sivulle. Harmillista, joskin ei yllättävää.

Kisoista saatiin onneksi monikameratallenne, vaikka äänet eivät tallentuneetkaan täydellisesti. Katselukertojen perusteella se on tehnyt ihan hyvin "kauppansa" audio-ongelmistaan huolimatta.

Assembly Winter 2023 kisat

Winterit 2023 todistivat sen, että vaikka Assemblyjen kisakonsepti on pidetty, ei sitä pysty toteuttamaan samanlaisena Wintereillä kuin Summereilla. Summereilla on paitsi suurempi lava, myös isompi screen ja katsomo. Isompi screen mahdollistaa kamerakuvan ajamisen yhtäaikaa taustavideon kanssa, jotta katsomon perällekin näkyy kisaajien näyttely lavalla. Wintereillä tätä ei ole mahdollista tehdä, koska pientä screeniä ei saa jaettua niin moneen "palaan".

Summerien kisa varmasti pysyy samanlaisena kuin tähänkin asti, eli puku ja esitys arvioidaan omina kokonaisuuksinaan ja taustavideota on mahdollista käyttä. Winterien 2024 kisaan ja sitä seuraaviin Wintereihin melko varmasti tulee tapahtuman puitteiden takia muutoksia, vaikka kisaan tehtävät muutokset nyt eivät toki väenpaljoutta ongelmana ratkaisekaan.

Kaikesta päänsärystä ja yllätyksistä huolimatta on mukavaa ja palkitsevaa kuulla aina toisinaan puskaradioiden kautta, miten joku on kuullut hyvää Assyjen kisoista ja miettii siellä kisaamista seuraavassa tapahtumassa. Lämmittää kyynistä, kylmää sydäntäni tietää, että kaikki kädenvääntö ja aikataulutetris on lopulta sen arvoista.