Siirry pääsisältöön

Miksi kategoriat ovat pepusta

Moi kaikki! Minulla olisi asiaa teille.

Raapaisin tästä jo pikkuisen aika pitkästi kylläkin Facebookin Suomen cosplayharrastajat-ryhmässä, mutta raapaisen tästä nyt sitten tännekkin (kyllä mä niitä cosseja olen eteenpäin tehnyt, en vaan jaksa taistella niiden kuvien kanssa). Aiheenani siis ovat cosplaykisoissa käytettävät kategoriat kisaajille, yleisimmin aloittelijat ja kokeneet, ja miksi tämä jako on hyvin epäreilu kisaajia kohtaan ja miksi sitä olisi syytä hioa. Kerron myös hiukan omia ideoitani asian parantamiseksi mutta pitääkähän mielessä tätä lukiessanne, että tämä on minun subjektiivinen näkemykseni asiaan. EN hyökkää tällä tekstillä ketään vastaan, haluan vain (toivottavasti) herättää tästä puhetta.Raotan nyt hiukan tätä jakoa niille jotka eivät ehkä ole yhtä uppoutuneita aiheeseen. Cosplaykisoissa, yleisimmin pukukisoissa (ei oikeastaan lainkaan kansainvälisissä arvokisoissa), kisaajat jaetaan kategorioihin joita yleisimmin on kaksi kappaletta. Toinen näistä kategorioista on aloittelijat. Aloittelija mitä varmimmin on aika selvä käsite kaikille – uusi harrastuksen kanssa, todennäköisesti ensimmäisissä kisoissaan tällä hetkellä, ei kovin monia asuja takana jne. Sitten on kokeneet. (kyllä, boldattuna ja alleviivattuna koska se on vakava asia jne). Kokeneet ovat niitä joilla on aina aivan superhieno kisacossi, he ovat tehneet ainakin 100 asua menneisyydessä (joista yksikään ei ole ollut ruma tietenkään) ja he ovat hyviä cosplayssa koska he ovat kokeneita. Paitsi että nämä kokeneet eivät aina ole lainkaan kokeneita cosplayssa, tarkemmin cosplaykisaamisessa.

Avaan nyt äsken esittämääni väitettä vähäsen. Yleisimmät kriteerit kokeneet-sarjassa ovat aiempien asujen määrä, aiemmat kisasijoitukset ja vaatetusalan opinnot tai muu laaja-alainen kokemus käsitöissä. Mikä tässä nyppii? Näyttävät ihan järkeviltä syiltä? Katsotaanpas tarkemmin, shall we?

Aiempien asujen määrä

Kriteeri ei ota huomioon lainkaan aiempien asujen vaativuutta. Otetaan esimerkki selventämään: kisaan menevä henkilö X innostui Hetaliasta silloin kun se ilmestyi, ja cossasi useampaa hahmoa siitä. Hän teki nämä cossit hyvin vaatimattomasti, ostaen kirpputoreilta mahdollisimman samannäköisiä valmiita vaatteita, jotka sittemmin muokkasi tavalla tai toisella vastaamaan hahmon vaattetusta. Henkilö X joutuu kokeneiden sarjaan koska hänellä on vaadittu määrä asuja tehtynä, mutta hänen taitonsa eivät selkeästi ole "kokeneiden" tasoa. Onko tämä päätös siis reilu X:ää kohtaan? Onko hän samalla lähtöviivalla taitojensa puolesta kuin muut, mahdollisesti paljon pidempään harrastaneet tai muuten "taitavammat" kisaajatoverinsa?

Pointtini on tämä: määrällä ei voi korvata laatua. Itse miellän kokeneiden sarjan sellaisille henkilöille, joiden asuista edes muutama on ollut haastavampia JA joiden kisaan tekemä asu on selkästi vaativampaa tasoa. Henkilö, joka on tehnyt paljon asuja, mutta jotka eivät ole olleet erityisen vaativia (paita ja housut eivät ole vaativat tehdä, eivät myöskään koulupuvut. Valitan mutta näin minä asian näen.), joten olisi paljon reilumpaa kisaajaa kohtaan laittaa hänet kisaamaan sarjassa, jossa häntä olisi mahdollista ensinnäkin verrata kisatovereihinsa taitojensa perusteella, koska todennäköisesti hänen kisa-asunsa, olkoot kuinka hieno tahansa, ei ole siltikään samalla tasolla kokeneiden sarjan kisaajien kanssa.

Aiemmat kisasijoitukset

Tämäkään kriteeri ei ota huomioon aiempien asujen vaativuutta. Valitettava totuus kuitenkin on, että pienempikokoisissa tapahtumissa kisat eivät ole isoja, kisaajia ei ole paljon eikä taso heittele laidasta laitaan samalla tavalla kuin isommissa kisoissa. Asut tottakai ovat erilaisia keskenään vaativuutensa puolesta mutta yleinen taso pysyy "alhaisena" (tämä saa mut kuulostamaan siltä kuin en arvostaisi pienempiä kisoja lainkaan.. Pienet kisat on hyviä kisoja myös! Myöskään yksinkertaisempi asu ei ole huonompi kuin monimutkaisempi, mutta kun puhun alhaisesta tasosta puhun yleisestä tasosta monimutkaisuuden, haastavuuden sekä näyttävyyden suhteen.) 

Sillä ei kuitenkaan ole väliä millaisella asulla olet aikaisemmin käynyt kisaamassa, miten vaikea se on ollut toteuttaa ja miten taitosi näkyvät siitä, vaan pelkästään se että olet voittanut tai sijoittunut aiemmin riittää syyksi tunkea sinut kokeneiden sarjaan. Ei väliä ovatko taitosi niin "kovaa" tasoa kuin kokeneiden sarjassa odotetaan tai koetko kuuluvasi sinne muutenkaan, joudut sinne silti jos olet sijoittunut jossain pienemmässä kisassa. Kysyn tässäkin kohtaa: onko tämä reilua? Eikö kisaaja tässä tilanteessa ole jo hävinnyt siinä mielessä, että hän on kisaamassa sarjassa, mihin hänen taitonsa eivät selkeästikään riitä?

Koulutus tai muu osaaminen

Tämä iskee itseeni ja blogin toiseen pitäjään aika kovaa. Avaan tätä teille hiukan omien kokemuksieni kautta (Candykin saattaa jotain tarinoida myöhemmin omillaan aiheesta).

Opiskellessani vaatetusalaa olen huomannut sellaisen asian, että se logiikka, mikä meille opetetaan koululla vaatteiden tekemiseen, ei todellakaan toimi cosplayn kanssa. Jos tekisin pelkästään jakkupukuja hameiden tai housujen kanssa ei minulla olisi hätäpäivääkään, mutta ne mitä normaalisti haluan tehdä? Ehei. Mistä tämä sitten johtuu etten voi käyttää hyväksi koulutuksestani mitään muuta kuin oikeastaan sen että tiedän miten vaihan saumuriin langat tai miten sovitan vaatteen päälleni? Se johtuu siitä, että meitä ei opeteta ajattelemaan asioita luovasti. Meidän ei anneta tehdä luovia, innovatiivisia ratkaisuja töidemme kanssa, vaan meidän on pysyttävä "vanhassa ja varmassa" tavassa tehdä koska muuten se ei ole "oikein" eikä siten arvioitavaksi kelpaava (koska siitähän koulussa on aina kyse - että se kelpaa arvioitavaksi eikä siitä, että se kehittäisi meitä mitenkään, vai mitä? huomatkaa sarkasmi).

Se, että osaan kaavoittaa, leikata ja valmistaa tavallisen kauluspaidan, hameen tai housut ei todellakaan ole rinnastettavissa vaikkapa siihen, että kykenisin tekemään kokokehoarmorin niin, että kelpuuttaisin sen kisapuvuksi - tai ylipäätään kelpuuttaisin sen. Samoin ei ole reilua sanoa että koska joku on opiskellut vaatetusalaa, niin hän automaattisesti olisi erittäin taitava ompelija ja siten kelpaava kokeneiden sarjaan, EHEI. Se että joku on opiskellut vaatetusalaa ei automaattisesti ole tae siitä, että hän osaisi kaavoittaa tyhjästä jakun tai ommella prinsessamekkoja - tai ylipäätään ommella paremmin kuin ala-asteikäinen ensimmäisellä käsityön tunnilla. Onko siis tässäkään tapauksessa reilua laittaa kisaajaa kokeneisiin tarkistamatta ensin, millainen hänen tasonsa on?

Tarjoan näihin kolmeen hyvin yksinkertaista ratkaisua. Siihen ei vaadita mitään muuta kuin kuvamateriaaleja, hiukan muistelua ja tietokoneohjelma, jolla voi kirjoittaa tai tehdä esityksen (Word tai PowerPoint esimerkiksi).

Ehdotan siis portfolioiden käyttöä kilpailijoiden jaottelussa kisasarjoihin. Ideani on tarkemmin tämä:

•Kun kilpailijat ilmoittautuvat kisaamaan, he eivät ilmoittaudu suoraan tiettyyn sarjaan (aloittelijat tai kokeneet), vaan hakemuksensa yhteydessä lähettävät portfolion johon ovat kasanneet mahdollisuuksien mukaan kuvia ja tekstiä aiemmista asuistaan sekä kertoneet hiukan vahvuuksiaan ja heikkouksiaan sekä mahdollisia erityistaitoja (näyttely, korujen tekeminen, meikkaus yms.).

•Tästä siirrytään eteenpäin jaottelemaan kisaajat heille sopiviin sarjoihin. Kisaajat joiden aiemmat asut sekä tuleva kisa-asu ovat selkästi vaativampaa tasoa (ja hyvin toteutettuja) menevät kokeneisiin kilpailemaan, riippumatta tehtyjen asujen määrästä tai onko niillä sijoituttu kisoissa. Täten he kisaavat heidän omassa sarjassaan, eli erot sarjan kisaajien välillä eivät ole suuria ja kilpailu heidän välillään on tasaista.

•Samaten taas kisaajat, joiden aiemmat asut ovat olleet yksinkertaisempaa ja vähemmän vaativaa tasoa (tai huonosti toteutuneita) kisaavat aloittelijoina, riippumatta ovatko he kenties sijoittuneet aiemmin tai kuinka monta asua he ovat tehneet.

•Jaon jälkeen kisaajille ilmoitetaan missä sarjassa he kisaavat (vaikkapa yleisen kisainfon yhteydessä?) MUTTA kisaajilla on oikeus anoa kisaamista eri sarjassa, kuin mihin heidät on laitettu. He perustelevat miksi heidän pitäisi antaa kisata siinä sarjassa, johon pyytävät siirtoa ja tällöin tuomarit arvioivat kisaajaa uudestaan ja miettivät, onko kisaajaa kohtaan oikeudenmukaista antaa hänen kisata toivomassaan sarjassa.

Kisat, jotka yleisö näkee eivät oikeastaan muuttuisi tämän järjestelyn myötä, mutta varmasti moni kisaaja välttyy mielipahalta, kun ei kisaisi itselleen "väärässä" sarjassa ja uskoisin että tuomarien työ helpottuu kun kisaajien taso ei heittelehdi sarjan sisällä liikaa.

Omasta mielestäni tämä olisi ihan toimiva käytäntö, mutta tottakai sen toimimiseksi vaadittaisiin kokeiluja ja erehdyksiä, joista voisi oppia virheitä jotka korjata.

.........

Huhhuh. Tuntuupa hyvältä saada kaikki tuo ulos ihan kunnolla. Nyt - keskustelkaa. Esittäkää omia mielipiteitänne. Arvioikaa porfolioideani toimivuutta, sen hyviä ja huonoja puolia. Tiedän että haluatte kuitenkin sanoa jotain ;))