Siirry pääsisältöön

Cosplayn sisäinen ja ulkoinen hyvä?

Filosofiassa löytyy ulkoiseksi ja sisäiseksi hyväksi kutsuttu teoria. Kyseisen teorian perusidea on, että kaikessa, mitä tehdään, on ulkoinen hyvä, joka voi olla esim. kilpaillessa urheilussa tai tiedossa saatu konkreettinen palkinto ja sisäinen hyvä kuten vaikkapa edistymisen tai onnistumisen tunne. Ulkoinen hyvä on periaatteeltaan sama, kuin välinearvo (eli jokin arvokas asia saavutetaan kyseisen välineen avulla, esim. rahalla voi ostaa jotakin mikä tekee iloiseksi, jolloin raha on vain väline ilon saavuttamiseksi) ja samoin sisäinen hyvä on itseisarvoa vastaava (itseisarvo on itsessään arvokas asia, ilman välikäsiä, esim. onni) käsite.

Cosplayhin sovellettuna sisäisen ja ulkoisen hyvän käsitteet toimivat ainakin minulla vastaavasti: sisäinen hyvä on se tunne, kun näkee kuinka edistyy ja kehittyy taidoillaan, kun huomaa työnsä laadun paranevan tai kun joku kehuu jotakin valitsemaani työtapaa hyvin valituksi tai kehuu ylipäätään työtäni. Ulkoiset hyvät taas voisivat olla mahdolliset palkinnot kisoissa (jos olisin koskaan kisannut) ja positiivinen "netti-kuuluisuus" niin blogisfäärissä kuin muuallakin. Se, mitä kisamenestys ja kuuluisuus tuottaisivat, olisi uskoakseni omalla kohdallani itsearvostuksen nousu ja ilo. Mahdollisesti oppisin ajattelemaan että kaikki mitä teen ei ole täyttä kuraa ja täysin estetiikan ja sen sijaan katsoisin tekeleitäni hiukan lämpimämmin ja suopeammin.

En tiedä, onko mahdollista miettiä yleispäteviä hyviä cosplayssa - kyseessä kun on kuitenkin melko subjektiivinen käsitys siitä, mikä juuri minun mielestäni on hyvää ja mikä vähemmän tavoiteltavaa.

Siksi tahtoisin tietää: onko kenelläkään muulla mielipidettä tähän? Mikä sinulle on itsessään hyvää cosplayssa? Mitä taas tarvitset välineeksesi saavuttaaksesi jotain hyvää cosplayn suhteen?